De komende jaren verandert er veel op het gebied van pensioen. Lees wat dat voor jou – werkgever, werknemer of zzp’er – betekent.
Bijna alle Nederlanders krijgen er de komende jaren mee te maken: de pensioenen, de grootste zak geld van Nederland, worden ingrijpend hervormd. Dát er iets gaat veranderen, weten de meeste mensen wel. Maar wát, dat weet slechts een minderheid, zo bleek onlangs uit onderzoek van het Nibud.
Volgens de nieuwe regels, die uiterlijk 1 januari 2028 moeten zijn ingevoerd, wordt iedereen voortaan verantwoordelijk voor zijn eigen pensioen. Je kunt meer keuzes zelf maken, bijvoorbeeld op gebied van beleggen en extra premie inleggen. In samenwerking met a.s.r. organiseert Business Insider op 14 november om 16.00 een pensioenevent waar experts de belangrijkste veranderingen van het nieuwe stelsel bespreken en uitleggen wat de pensioenhervorming in de praktijk betekent. Je kunt online meekijken op de website van Business Insider en vragen stellen aan één van onze experts. Meld je nu aan via deze link, en ontvang vlak voor aanvang van het event een kijklink in je inbox.
Meer transparant en eerlijker
We noemden het al even: een belangrijke verandering is dat pensioen transparanter wordt. Iedereen krijgt een eigen pensioenpot. Elke werknemer kan precies zien hoeveel er voor zijn of haar oude dag is gespaard. Dat is een enorme verbetering, want nu nog belandt veel pensioengeld op een grote hoop en is vaak onduidelijk wat van wie is.
Meer weten over wat het nieuwe pensioenstelsel voor jou betekent? Meld je dan aan voor de derde, online pensioensessie i.s.m met a.s.r, op 14 november, 16.00 via deze link.
Het nieuwe stelsel is ook eerlijker. Momenteel betalen jongeren die bij een pensioenfonds zitten mee aan de pensioenen van ouderen. In het nieuwe stelsel is van zo’n subsidiëring van oud door jong geen sprake meer. Dan betaal je alleen mee aan je eigen pensioen, niet aan het pensioen van anderen.
Zelf aan de knoppen draaien
Bij sommige regelingen geldt dit al, maar straks krijgen alle werknemers meer te zeggen over hun pensioen. Bijvoorbeeld over hoe risicovol hun pensioengeld wordt belegd. Dat zijn minder makkelijke keuzes dan je misschien zou denken. Zo lijkt risicomijdend beleggen een veilige keuze, maar dat is het vaak niet, omdat het kan leiden tot een lager dan verwacht pensioen. Om dit soort lastige keuzes te kunnen maken, is het verstandig om je meer te verdiepen in pensioen.
Wat als je overlijdt?
Als iemand overlijdt, is er voor de eventuele partner en kinderen meestal een nabestaandenpensioen. Maar de regels hiervoor veranderen: soms hebben nabestaanden langer recht op een uitkering na overlijden, soms vervalt dit recht juist. Nog een goede reden om goed te kijken naar de nieuwe pensioenregels.
Werkgevers zijn beter af
Voor werkgevers die zijn aangesloten bij een pensioenfonds wordt de pensioenregeling eveneens transparanter. In het huidige stelsel moeten werkgevers nog wel eens geld bijstorten als er tekorten dreigden te ontstaan. Bij pensioenverzekeraars zoals a.s.r. speelden dat voor de meeste pensioenregelingen al niet, maar in het nieuwe stelsel speelt dat bij geen enkele pensioenuitvoerder. Volgens de nieuwe regels kunnen er namelijk geen tekorten ontstaan. Er zijn namelijk geen garanties meer. Bij een tegenvallend beleggingsresultaat zijn werkgevers daar niet op aan te spreken, het risico daarvoor ligt bij de werknemer.
Zzp’ers de grote winnaar
De groep die misschien wel het meest profiteert van het nieuwe pensioenstelsel zijn zzp’ers. Zij kunnen besluiten zelf pensioen op te bouwen. In het verleden kwamen deze doe-het-zelvers er bekaaid vanaf: Zij mochten een veel kleiner deel van hun inkomen inzetten voor pensioenopbouw dan werknemers met een werkgeversregeling. Sinds de invoering van de nieuwe pensioenwet in 2023 is die ongelijkheid weggenomen en mag iedereen een even groot deel van zijn inkomen inzetten voor pensioenopbouw.
Zelf pensioen opbouwen
Het kan zijn dat je al pensioen via je werkgever opbouwt. Maar aanvullend kan je zelf ook pensioen regelen. Zo kan je misschien extra premie inleggen in de pensioenregeling van je werkgever, maar je kan bijvoorbeeld ook naar een lijfrente kijken van Persoonlijk pensioen van a.s.r. Hier kunnen ook werknemers terecht die al een pensioenregeling via hun werk hebben.
Meer weten over wat het nieuwe pensioenstelsel voor jou betekent? Meld je dan aan voor de derde, online pensioensessie i.s.m met a.s.r, op 14 november, 16.00 via deze link.